luni, 16 martie 2015

Codul bunelor maniere la teatru


Un spectacol de teatru este intotdeauna o sarbatoare , mai ales daca este vorba despre o gala , o premiera sau un spectacol cu invitati. Daca cinematograful a devenit banal , teatrul si-a pastrat prestigiul de eveniment pa care nu il vezi niciodata de doua ori in acelasi fel. Sa pastram deci la reprezentatiile sale caracterul festiv si sa ne dam osteneala sa ne imbracam elegant , chiar cind ne ducem la spectacol intr-o zi de lucru. 

Potrivit Codului de bune maniere, la teatru trebuie să purtaţi haine elegante, chiar dacă este într-o zi de lucru. Bărbaţii vor alege un costum de culoare închisă, iar doamnele – o ţinută de seară, în special când sunt premiere, un spectacol cu invitaţi.

Este inadmisibil să intraţi la spectacol după ce s-a stins lumina şi să deranjaţi, mai ales dacă aveţi locurile în mijlocul sălii. Regulile de bune maniere vă cer să aşteptaţi până la pauză. Ideal este să fiţi prezenţi cu 10, 15 minute înainte de ora începerii spectacolului pentru a vă rezerva timp să aranjaţi hainele la garderobă. În acest caz, bărbatul este cel care ajută femeia să-şi lase haina, după care o va duce împreună cu a lui la vestiar. Dacă femeia rămâne în faţa oglinzii, bărbatul o va aştepta alături sau va rămâne puţin în urma ei.

Telefoanele mobile trebuie închise la intrare! Fără excepție! Nu se deschid sub nicio formă pentru că lumina distrage atenția celor din jur.

La teatru, în sălile de concert sau de conferinţe, bărbatul va merge înainte pentru a o scuti pe partenera sa de privirile curioase. Înainte de a intra în sala de spectacol hainele de stradă se lasă la garderobă. Marca de la garderobă o păstrează bărbatul. Cei care au locuri la lojă pot să păstreze paltonul sau pardesiul, căci acolo sunt cuiere. Femeile pot să-şi păstreze pălăria pe cap. Păstrarea pălăriei de către doamnele care au locuri la stal sau la balcon este un gest de impoliteţe faţă de ceilalţi spectatori pentru că deranjează vizionarea spectacolului. Este nepoliticos să se ceară programul de sală de la vecin sau să fie citit peste umărul acestuia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu