miercuri, 15 aprilie 2015

Codul bunelor maniere - Cum ne comportam pe strada

Manierele se schimbă în mod constant de la un secol sau o generație la alta. De exemplu, o strângere de mână inițial a fost să arate că oamenii nu transportă o sabie sau pumnal în mâinile lor. Și nu a fost cu mult timp în urmă ca un barbat aproape întotdeauna se ridică într-un autobuz aglomerat și cedeaza scaunul său unei femei. Cu toate acestea, anumite maniere supraviețuiesc de la un deceniu la altul, iar acest lucru se datorează faptului că manierele fac viața mai ușoară pentru toată lumea.

Necivilizat este si sa privim fix o persoana care ne trezeste interesul (o femeie frumoasa, un barbat cu o imbracaminte execentrica, o persoana cu dizabilitati) sau sa facem remarci cu glas tare despre celelalte persoane pe care le intalnim.

Atunci cand mergi pe strada si ajungi fata in fata cu cineva, trebuie sa ocolesti persoana respectiva pe partea dreapta. 

Un om civilizat nu fumează pe stradă. Dacă un bărbat cu țigara în gură nu ne șochează, pentru o femeie gestul este dezagreabil. 

Barbatul ar trebui sa mearga intotdeauna pe partea cu marginea trotuarului, pentru a proteja doamna/doamnele de masinile care trec in viteza, prin balti, si stropesc trecatorii.

Dacă suntem în grup, să avem grijă să nu ocupăm tot trotuarul ca și cum ne-ar aparține. Nu putem merge alături mai mult de trei persoane. Se înțelege că nu vom discuta cu toții în cor, că nu vom râde în hohote. Dacă din grupul de trei persoane face parte un copil, el va fi încadrat de cei doi adulți, dacă este vorba despre doi copii , aceștia vor sta în stânga și în dreapta adultului. Lucrurile trebuie să se petreacă astfel pentru că este bine să nu ne lăsăm copii din mână pe stradă.

Nu este civilizat ca o persoana sa se opreasca brusc, in mijlocul trotuarului (desi se intampla adesea, fiind cu atat mai iritant in zone aglomerate). Daca trebuie sa te intorci, deplaseaza-te pe partea dreapta a trotuarului si asteapta sa se elibereze, astfel incat sa nu te lovesti de oameni si sa incurci circulatia.

 Este considerata o necuviinta sa strigi numele cuiva in public, in afara cazului in care este vorba de o urgenta. 
 
 Un alt gest care nu trebuie facut niciodata pe strada este acela de a trage cu urechea la conversatia unor persoane. Mai mult decat atat, este si mai nepoliticos sa intervenim in discutia lor, chiar daca subiectul ne intereseaza.
 
 Să nu aruncăm nicioadată hârtii sau resturi de mâncare pe stradă! Să căutăm un coș de gunoi sau să le păstrăm până acasă.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu